Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Banen en opleidingen

Junioren, middle en senioren Wat is het verschil?

recruitment consultants

Wat is het sap: het maakt niet uit hoe oud de ontwikkelaar is of hoe oud hij is in programmeren. Een junior ontwikkelaar kan wat ouder zijn dan een senior, en je hoeft niet meer ervaring te hebben – het draait allemaal om vaardigheden. En de Senior moet geen expert zijn in alles wat mogelijk is, maar ze zullen duidelijk meer vaardigheden hebben dan de Juns en de Middle. Het is niet alleen het technologieniveau dat de een van de ander onderscheidt, ja.

Kennis

De bepalende factor in de indeling van programmeurs naar niveaus. Om naar de volgende “stap” te gaan, moet je hard werken en ontwerppatronen, architectuur, methoden van automatisch testen bestuderen, over prestaties lezen, kortom, jezelf op alle fronten pompen. Het is wenselijk – parallel.

Het is belangrijk dat de kandidaat precies weet hoe softwareontwikkeling moet gebeuren – hoe processen worden gebouwd en dat is alles. Maar helaas maakt kennis van ontwikkelaars geen senior.

Ontwikkeling

Slechte recruiters (niet) denken misschien dat een ontwikkelaar niets anders zou moeten kunnen doen dan coderen. Een grote fout! Het gaat veel meer om communiceren met mensen. Dus check en schaakmat of je nog steeds gelooft in de mythe over introverte ontwikkelaars.

De code moet begrijpelijk zijn voor andere ontwikkelaars die ermee moeten communiceren. Een nieuw team dat de auteur niet in de ogen heeft gezien, moet het hoofd bieden aan het oplossen van bugs en het toevoegen van nieuwe elementen. Dit is waar het verschil tussen junior en senior ligt.

In deze vergelijking zullen we ons voorlopig niets herinneren van middles – alles hier is verbonden met ervaring, maar ontwikkelaars op middenniveau hebben waarschijnlijk al minstens één keer de hele ontwikkelingscyclus doorlopen en hebben geleerd van de kleine, eenvoudige fouten die onderweg zijn gemaakt.

Junior

Heel wat sollicitanten snappen helemaal niet naar wie ze op zoek zijn: schrijf daarom bij het zoeken naar een kandidaat nogmaals op welke competenties hij zou moeten hebben.

Juniors zijn onervaren, de meesten zijn net afgestudeerd aan de universiteit en zijn nog maar net begonnen aan hun eerste fulltime baan. Maar dit is het punt: een beginner met gloeiende ogen kan voor zichzelf “geslepen” worden, ze maken vaak overuren en doen er alles aan om hun vaardigheden te verbeteren. Ja, ze maaien – maar ze zijn ook goedkoper. Jun’s mentaliteit is erop gericht de code te laten werken. Alles wat werkt, is goed.

Het schrijven van eenvoudige en duidelijke code is erg moeilijk. Jongeren doen dat niet, en ze voegen graag mooie elementen toe om de code meer inhoud te geven. Dit is hoe ze andere ontwikkelaars laten zien hoe goed ze zijn in coderen. En-en-en .. zijn fout.

Maar: Junior moet de taal kennen waarin hij moet schrijven. Niet alles kunnen, maar wel zelfvertrouwen bij het ontvangen van een testopdracht.

Senior

Als je naar de code van de senior ontwikkelaar kijkt, denk je misschien: dus wat, is dat alles? Waar is de rest van de code? Senioren schrijven eenvoudige, ongecompliceerde en, op het eerste gezicht, zelfs beangstigend elementaire code. Dit is een van de coolste kwaliteiten van een ontwikkelaar als het gaat om programmeren.

Dus waar is de code?

zet je fantasie aan en stel je voor dat jij het bent

Er is zo’n fantastisch KISS-principe: Keep it simple, stupid!

Het principe van het denken van de senor is fundamenteel anders dan dat van Jun. De code die is geschreven door een senior ontwikkelaar, wordt gebouwd met het oog op onderhoudbaarheid en schaalbaarheid.

Nogmaals, senior denkt aan mensen die met de code moeten werken, terwijl junior alleen nadenkt over hoe de code werkt.

Kortom, het is niet alleen de code

Naast codering is er nog een andere factor die u zeker zal helpen bij het bepalen van het type ontwikkelaar dat voor u ligt. Team communicatie.

Juno’s doen meestal de eenvoudigste taken en eenvoudige taken. Ze doen geen architectuur. En ze stellen veel vragen.

Verwacht niet dat hij onmiddellijk aan het werk gaat zonder dat hij daarom wordt gevraagd. Bij het inhuren van ontwikkelaars van elk niveau en ervaring, is de belangrijkste factor het vermogen om professioneel te groeien. 71% van de nieuwelingen verwacht geholpen te worden om hun vaardigheden te verbeteren. Wees ondersteunend en zorg ervoor dat er niet meteen een lawine aan taken op de nieuwe medewerker valt, en iemand in het team zou met alles helpen, middelen en een voorraad motiverende kicks bieden. De taak van de teamleider is niet om druk uit te oefenen op een onervaren ontwikkelaar, maar om hem te helpen en te begeleiden op het pad van ontwikkeling.

Zorg er ook bij het solliciteren voor dat zowel u als de kandidaat goed begrijpen wat u zoekt. Als een bedrijf een bod uitbrengt, moet het ongeveer uitzoeken wie het over een paar jaar voor zichzelf hoopt te verwerven. Een recruiter / HR / sorter moet deze informatie doorgeven aan een beginnende ontwikkelaar – dus de kans op het vervullen van een vacature is groter dan bij de standaard “je salaris zal boven het marktgemiddelde liggen”. Voor een stijlvolle junior zijn perspectieven belangrijker dan de afstand tussen het kantoor en de metro. De eerste baan bepaalt in wezen het hele carrièrepad van de ontwikkelaar, dus laat hem er echt in geïnteresseerd zijn.

Middelen behandelen routinetaken. Bij complexere problemen is meestal hulp nodig. 

Nee, dit betekent natuurlijk niet dat de senioren helemaal geen vragen stellen. Elke ontwikkelaar heeft elke dag tientallen vragen, en dat verandert niet. Het belangrijkste verschil ligt in het feit dat de senioren al hebben geleerd de juiste vragen te stellen en ze bij geen enkele gelegenheid te gooien.

De taak van de senioren is ook om de ontwikkelaars onder niveau te helpen. Als hij nog niet klaar is om zijn schouder te lenen, kun je niet eens proberen door te groeien tot senior: communicatie is niet minder belangrijk dan een breed arsenaal aan ontwikkeltools.

Zelflerend is de norm voor ontwikkelaars van alle niveaus. Hoewel 69% van de ontwikkelaars een gespecialiseerde opleiding heeft genoten, zegt ongeveer 73% openlijk dat ze op zijn minst gedeeltelijk autodidact zijn.

Ontwikkelaars kennen gemiddeld 4 talen en willen er 4 meer leren.

Alleen een ontwikkelaar die zijn vaardigheden verbetert, kan succesvol zijn omdat de technologie vooruitgaat. En hij moet bijblijven. Nieuwsgierigheid en oprechte interesse zijn ook de sleutel tot de groei van een ontwikkelaar.

Gevolgtrekking

Kortom, het verschil tussen alle drie de niveaus zit hem helemaal niet in jarenlange ervaring. Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat senioren per definitie meer kennis hebben, maar dat is niet het belangrijkste.

Senioren schrijven eenvoudige code en denken anders dan junioren. Ze weten precies wat ze moeten vragen om het juiste antwoord te krijgen. En alleen senioren kunnen, vertrouwend op ervaring, moeilijke situaties aan, zonder iedereen om hen heen te betrekken bij de problemen die zijn ontstaan ​​- er is nergens zonder ervaring.

Laten we niet vergeten dat iedereen ergens begon. Om uit Jun een echte goeroe te worden, heb je het hele ontwikkelingsteam nodig dat klaar staat om te helpen en te trainen. En om een ​​senior uit het midden te laten groeien, heb je een getraind oog van een recruiter en teamleider nodig. Het is belangrijk om iemand te onderscheiden die klaar is om te groeien, en niet zomaar ergens op te warmen.

work agencies

https://www.globalrecruitment.info/