Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Industrie

Wat is het nut van kalibreren?

Op het moment dat je vaak met meetinstrumenten werkt, kan het een goede keuze zijn om deze regelmatig te kalibreren. Dit komt omdat het belangrijk is om dit te doen. Vooral om afwijkingen te voorkomen is het belangrijk om meetinstrumenten regelmatig te kalibreren. Metingen moeten namelijk wel precies gedaan worden.

Wat is kalibreren precies?

Kalibreren is het vaststellen van een mogelijke afwijking bij meetinstrumenten. Dit is een lastige techniek waarvoor je naar speciale laboratoria toe zult moeten gaan. Deze laboratoria moeten voldoen aan de ISO 17025 eisen voldoen. Dit zijn speciale eisen die er voor zorgen dat de metingen onpartijdig en professioneel gedaan kunnen worden.

Afwijkingen kunnen bij meetinstrumenten in verschillende vormen voor komen. Echter komen mensen eigenlijk maar voor twee redenen bij een laboratorium om een meetinstrument te laten kalibreren. Als eerste zijn er mensen die willen weten of meetinstrumenten nog wel aan de eisen voldoen. Echter heb je ook mensen die geïnteresseerd zijn in de afwijking van een meetinstrument.

Bij het kalibreren wordt op een aantal manieren gemeten of er een aantal afmetingen zijn. Zo worden deze metingen ook onder een andere temperatuur en een andere luchtvochtigheid gedaan. Deze variabelen kunnen namelijk ook een invloed hebben op de afwijking van een meetinstrument.

Waarom kalibreren?

Er zijn een aantal redenen waarom het erg belangrijk is om je meetinstrumenten goed te kalibreren. De redenen zijn vooral veiligheidsredenen. Echter is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat de metingen kloppen.

Het is vooral belangrijk om voor veiligheidsredenen een meetinstrument goed te kalibreren. Vooral bij sectoren waarbij het belangrijk is dat deze niet afwijken, is het belangrijk om te zorgen dat meetinstrumenten regelmatig gekalibreerd worden.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een analyse over rookgas doet. Als hier een afwijking plaats vindt, kunnen er namelijk dodelijke slachtoffers vallen. Wanneer je de meting hebt gedaan, is de kans groot dat je hiervoor als verantwoordelijke aangekeken wordt.

Ook kan het onnodig werk voorkomen. Dit komt omdat als er een grote afwijking vastgesteld wordt dat het belangrijk is om alle metingen die de laatste tijd met het meetinstrument gedaan zijn opnieuw te doen. Dit geeft veel extra werk en kan ook extra geld kosten. Dit komt omdat de schade die hierdoor gekomen is, vergoed moet worden door het bedrijf die dit heeft aangericht. Dit kan veel geld kosten.

Verder is het voor jezelf ook een stuk prettiger om te weten dat je meetinstrumenten geen afwijkingen hebben. Dit komt omdat je klachten kan krijgen over je meetwerk als er afwijkingen zijn. Dit is wel iets waar je op moet letten.

Er zijn verschillende meetinstrumenten die regelmatig gekalibreerd moeten worden. Bij alle meetinstrumenten die de kwaliteit van het werk kunnen beïnvloeden is het verstandig om deze te laten kalibreren. Echter is het bij meetinstrumenten die een nationale of internationale standaard hebben nog belangrijker dat deze niet afwijken.

Om er voor te zorgen dat je meetinstrumenten altijd goed meten, is het handig om voor een periodieke kalibratie te gaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de metingen altijd goed zijn.