Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Gezondheid

Kan ik tijdens werktijden wel naar een psycholoog?

Op het moment dat je een psycholoog nodig hebt, is het belangrijk om hier naartoe te kunnen gaan. Hierbij kan het lastig zijn om te weten wanneer je het beste kunt gaan. In sommige gevallen is het nodig om tijdens werktijden naar de psycholoog te gaan. Een werkgever heeft vaak geen problemen als je even naar de huisarts moet onder werktijd. Echter is het een ander verhaal als je één keer per week naar de psycholoog moet onder werktijd. Daarom vragen sommige mensen zich af of het tijdens werktijden mogelijk is om naar een psycholoog te gaan.

Buitengewoon verlof

Als je tijdens werk naar een psycholoog toe wilt gaan, heb je te maken met buitengewoon verlof. Buitengewoon verlof is een soort verlof dat je kunt krijgen als je te maken hebt met een speciale gebeurtenis. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een huwelijk of een begrafenis. Echter is het ook mogelijk om buitengewoon verlof te krijgen als je een doktersbezoek hebt. Aangezien een psycholoog een vorm van een dokter is, is het in sommige gevallen ook mogelijk om buitengewoon verlof te krijgen voor een psycholoog.

De CAO

Of je recht hebt op buitengewoon verlof en wanneer dit precies het geval is, wordt bepaald in de CAO. Dit is ook wel het bedrijfsreglement of de arbeidsovereenkomst. Hier kun je vinden of je recht hebt op speciaal verlof en wanneer dit het geval is. Ook is het mogelijk om hier te vinden hoe lang het speciale verlof mag zijn en tegen welke vergoeding dit gedaan wordt. Dit staat niet in de wet vastgesteld, maar een bedrijf moet dit wel kunnen doen.

Een werkgever verwacht meestal dat je een doktersbezoek in je eigen vrije tijd plant. Echter is dit niet altijd mogelijk. Zo is de kans aanwezig dat je fulltime werkt of de dokter alleen maar tijdens je werktijden kan. Ook als je gebruik wilt maken van psycholoog diensten in Amsterdam is dit het geval. Zo is het onder werktijd mogelijk om terecht te kunnen bij Oh My Mood.

Als je in therapie bent bij een psycholoog is de kans klein dat je hier betaald verlof voor krijgt. Dit komt omdat een werkgever hier niet zoveel uithaalt voor zichzelf. In sommige CAO’s staat ook een maximum aantal uren die je kunt benutten als buitengewoon verlof. De regels die bedrijven hiervoor aanhouden zijn erg uitlopend. Daarom is het niet altijd duidelijk wat je kunt verwachten. Gelukkig is dit in de meeste gevallen geen probleem.

Wat als je geen verlof krijgt?

De kans is ook aanwezig dat je geen verlof kunt krijgen. Als dit het geval is, is de kans groot dat de aantal verlofuren die je op moet nemen aardig kunnen oplopen. Daarom kan het handig zijn om in overleg met je baas te vragen of je wat uren mag schuiven. Hierdoor is het niet nodig om constant vrij te nemen als je naar de psycholoog toe wilt gaan. Dit is natuurlijk erg prettig. 

Afbeelding: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/gewas-etnische-psycholoog-schrijven-op-klembord-tijdens-sessie-5699456/