Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Dienstverlening

Hoe gaat een schatting in zijn werk en hoe lang blijft ze geldig?

Uw huis laten schatten? Soms is het wenselijk en soms is het nodig. Een schatting is geen complex gegeven, maar we verduidelijken graag even hoe het proces in zijn werk gaat. Een schatting is een waardebepaling van een pand en die fluctueert. Het spreekt dus voor zich dat een schatting maar een momentopname is en niet eeuwig van toepassing is.

Hoe gaat een schatting in zijn werk?

We willen eerst even meegeven dat er twee mogelijke opties zijn:

  • Een gratis schatting door een vastgoedmakelaar, notaris of bedrijf. Zij doen dit meestal uit commerciële overwegingen.
  • Een schatting door een erkende schatter. Deze experts leveren erkende schattingen af voor bijvoorbeeld een nalatenschap. Deze schattingsverslagen moeten aan een aantal formele regels en eisen voldoen en zijn bindend.

Afhankelijk van de speler waarmee u in zee gaat, kunnen de verschillen groot zijn. Niet elke makelaar biedt een volledig gratis schatting aan. Al zijn er heel wat vastgoedmakelaars wiens schattingsverslag niet moet onderdoen voor dat van een erkende expert.

Het spreekt voor zich dat een schatter uw woning bekijkt. Alle ruimtes worden bekeken en gefotografeerd. Een schatter vraagt ook de plannen op van de woning, eventueel een EPC en ga zo maar door. Bij een goede schatting komt heel wat meet- en rekenwerk kijken. Vervolgens worden in een schattingsverslag de plus- en minpunten opgenomen en ook de omgevingsfactoren en de staat van de woning worden in kaart gebracht. Op basis van al deze factoren zal een expert een prijs kleven op de woning.

Wat is de waarde van een woning?

Een expert-schatter zal verschillende waardes meegeven. De waarde bij de verkoop uit de hand en de waarde bij een eventueel gedwongen verkoop worden meestal meegegeven. Verder wordt ook de verzekeringswaarde mee opgenomen in het verslag. Eventueel kan er ook nog de waarde na werken in voorzien worden. Tot slot komen ook de indicatieve notariële kosten in het verslag te staan.

Hoe lang blijft een schatting geldig? Een schatting of waardebepaling is steeds een momentopname. De omgevingsfactoren, de markt en de staat van de woning veranderen door de tijd. Deze invloeden hebben stuk voor stuk een impact op de waarde van uw woning. Een officiële vervaltermijn voor een erkende schatting is er niet, maar 1 jaar lijkt alvast een redelijke termijn.

https://www.mvastgoed.be/nl/gratis-schatting