Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Woning en Tuin

Zelf een tuinhuis bouwen

Heb jij al eens overwogen de tuin bij je woning van een tuinhuis te voorzien? Tuinhuisjes worden in tal van verschillende modellen en formaten aangeboden. Ze kunnen je een aantal belangrijke voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je dure, soms ietwat kwetsbare tuinmeubelen aan het eind van de zomermaanden naar binnen te halen. Zo hoeven deze niet buiten te blijven staan in de herfst en winter, wat voorkomt dat het materiaal van deze tuinmeubelen snel slijt. Daar biedt een tuinhuis je de mogelijkheid om je terug te trekken van de rest van je gezin. Neem je boek of favoriete tijdschrift mee en geniet van een momentje voor jezelf. 

 

Naast de mogelijkheid om een houten- of bijvoorbeeld metalen tuinhuis te kopen bij een tuinwinkel, kun je deze zelf bouwen. Bij het bouwen van een tuinhuis zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over. Heb jij ervaring met het bouwen van constructies bij je woning? 

 

Denk na over het ontwerp van het tuinhuis 

Een belangrijke eerste stap bij het bouwen van een tuinhuis is het ontwerpen hiervan. Dit doe je vooraf op papier of met een programma op de computer. Een tuinhuis moet groot genoeg zijn om hier met tenminste twee of drie personen in te kunnen zitten. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat het tuinhuis te nadrukkelijk zichtbaar is in de tuin. Het kan de tuin rommelig laten ogen. Bij het ontwerpen van een tuinhuis is het niet alleen belangrijk na te denken over het formaat en de vorm hiervan. Kijk ook naar de utiliteitsvoorzieningen die je hier straks wilt kunnen gebruiken. Plaats je een kraantje in het tuinhuis, wil je deze voorzien van stroom, enzovoorts. 

 

Kies uit verschillende materialen voor je constructie 

Op het moment dat het ontwerp van het tuinhuis gereed is, kun je nadenken over de te gebruiken materialen voor de constructie. Veel mensen kiezen voor een houten tuinhuis, daar deze qua uitstraling het beste past bij de rest van de tuin. Een houten tuinhuis heeft een natuurlijke look. Een alternatief is een metalen tuinhuis, welke vaak duurzamer en steviger is. De duurzaamheid van de verschillende materialen is overigens voor een groot deel afhankelijk van de wijze waarop je dit onderhoudt. Een houten tuinhuis gaat vele jaren mee, wanneer je deze periodiek opnieuw in de beits zet. Beits biedt een beschermende laag, wat houtrot voorkomt. Je zou ook voor een tuinhuis van steen kunnen gaan. Dit past echter het minst goed bij het natuurlijke van de tuin. 

 

Fundering van het tuinhuis 

Soms wordt een tuinhuis direct op de aarde opgebouwd, waarbij de binnenzijde van het tuinhuis gevuld wordt met losse stenen. Een goed alternatief is het creëren van een betonnen fundering. Onder meer de schuurtjes in tuinen van veel nieuwbouwwoningen zijn op basis hiervan gebouwd. Het voordeel van een betonnen fundering als basis zit in het feit, dat de kans op rottend hout zeer klein is. Voorkom dat het hout van het tuinhuis in aanraking komt met de aarde. Vocht uit de grond zou de constructie al snel kunnen verzwakken.