Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Financieel

Een unieke gewoonte; het collecteren van geld

Je hoort het steeds meer, mensen die goud en zilver kopen. De laatste jaren heeft de goud en de zilverprijs ook al enorm wat fluctuaties meegemaakt. Dit is dan ook een van de redenen waarom investeren in edelmetaal erg interessant kan zijn. Zilver en goud wordt ook vaak ingekocht als koopkracht in financiële onzekere tijden.

Waarom is het verstandig om goud te kopen?

Er zijn meestal twee redenen waarom mensen goud kopen. Als beleggingen dan speculeer je op de stijging van de goudprijs. Nadat de goudprijs enorm gezakt is, is die nu weer flink aan het stijgen. Het is mogelijk om op papier te onderhandelen in goud maar dit gebeurt tegenwoordig steeds meer met fysiek goud. Het fijne aan het aanschaffen van fysiek goud is dat je het altijd erbij kan pakken en dat er geen contracten of tussen personen tussen zitten.

Nog een reden waarom er meer goud wordt gekocht is de financiële zekerheid. De waarde van ons geld is namelijk afhankelijk van het monetaire systeem. De waarde van het geld wordt als een schuld gedefinieerd aan de bank. Wanneer er dus een crisis is, is geld al snel een stuk minder waard. Daarentegen heeft goud altijd al een waarde gehad, als natuurlijk geld.

Puur goud wordt ook niet echt voor de sier gebruikt, dit omdat het best zacht is en dus snel indeukt. Goudenmunten worden wel verkocht als een verzamelobject. Munten krijgen namelijk elk jaar een nieuw ontwerp.

Zilveren munten kopen als belegging

Naast goud kun je ook beleggen in zilver. Wanneer je ervoor kiest om in zilver te beleggen is het belangrijk om te kiezen voor een zo laag mogelijke premie. Zo wordt het rendement op de langere termijn groter. Wanneer je kiest voor zilver kun je kiezen uit recente munten of munten vanuit de vorige jaargangen. Dan koop je eigenlijk gewoon van mensen die munten verkopen van voorgaande jaren. Hierdoor zijn de prijzen lager. En deze kun je zelf natuurlijk ook gewoon weer verkopen wanneer je dit zou willen.

Munten of baren

De vraag wat nu verstandiger is, is een van de meest gestelde vragen. Ga je voor goud- of zilverbaren of toch de munten? Wanneer je kiest voor goud krijg je een ander antwoord dan wanneer je kiest voor zilver.

  • Goud: over het algemeen kun je met goud beter kiezen om goudbaren aan te schaffen. Deze zijn goedkoper als munten. Dit is vooral zo wanneer je groter wilt kopen. Hoe groter het goud, hoe lager de kosten van de productie zijn. Je kunt dus beter 1 goudbaar kopen van 100 gram als 100 x 1 gram
  • Zilver: Zilveren munten kopen, is een stuk beter keuze als particulier. Dit komt omdat zilveren munten zijn vrijgesteld van btw. Ze vallen onder de margeregeling. Ook is het zo dat zilveren munten goedkoper zijn en makkelijker te verhandelen zijn. Zo kun je dus een prima prijs krijgen wanneer je zilveren munten weer wilt verkopen.