Een studie kiezen is best lastig. Hoe kom je erachter of de studie die je in je hoofd hebt, ook daadwerkelijk bij je past? Of hoe kun je kiezen tussen twee studies die je allebei even leuk lijken? En waar moet je praktisch gezien op letten bij je studiekeuze? Natuurlijk is het handig om dan wat advies te vragen. En hoe meer mensen er met je mee denken, des te beter. Wie kun je daarvoor vragen?
OudersJe ouders kennen je al sinds je geboorte dus kunnen ze goed inschatten of iets bij je zou kunnen passen. Ze weten hoe je in elkaar zit, waar je blij van werd toen je kind was en wat je sterke kanten zijn. Verder kennen ze ook de dingen die je verschrikkelijk vindt en waar je niet zo goed in bent. Aan de andere kant is er veel veranderd de afgelopen jaren en zijn er nieuwe studies bij gekomen waarbij je ouders zich niets kunnen voorstellen. En als je dan een studie zou willen kiezen waar zij hun twijfels over hebben, zullen zij je proberen te overtuigen iets anders te kiezen. Maar omdat ze je zo goed kennen is het zeker goed om hun advies te vragen.
Een andere studentAndere studenten kunnen jou ook hele waardevolle tips geven. Zij hebben zelf ook pas geleden een studiekeuze moeten maken en hebben al ervaring met studeren. En ook heel handig: ze hebben ervaring met studiefinanciering aanvragen, ze weten hoe een ov voor studenten werkt, waar je studieboeken haalt etc. Probeer iemand te vinden waarbij je echt inhoudelijke informatie kunt krijgen. Bijvoorbeeld: hoe zijn de docenten, wanneer zijn de colleges, welke vakken krijg je en hoeveel werk is het? Bedenk wel dat de student die je vraagt wel eens een heel ander persoon kan zijn dan jij. Misschien is ‘veel werk’ voor de ene student 3 uur per dag en voor de andere 1 uur per dag. Maar als je concrete vragen stelt, kun je ook met die informatie weer verder komen bij het maken van jouw studiekeuze.
InternetNatuurlijk kun je heel veel informatie vinden op het internet. Handige informatie over het aanvragen van studiefinanciering in Nederland of over de school of universiteit waar je de studie wilt doen. De sites van officiele instanties zoals DUO en de overheid staan boordevol nuttige informatie. Waar je wel op moet letten is dat elke school en universiteit zich op hun website natuurlijk altijd van hun beste kant laat zien. Voor de inside information zul je bij medestudenten moeten aankloppen en op de school zelf moeten gaan kijken.
|