Exclusief bedrijf Belgie
Image default
Gezondheid

Wat is het doel van een gezondheidscheck?

Een gezondheidscheck komt steeds vaker voor, waarom doen we dan en wat is het doel daarvan eigenlijk? Je gezondheid is natuurlijk een ding wat zeker op nummer één hoort te staan, maar doen wij dit allemaal wel? Vaak zit men er niet op te wachten om een gezondheidscheck uit te laten voeren, maar stel je voor dat daar wel iets uitkomt. Je kunt beter voorkomen dan genezen, dat vind jij toch ook wel? Het is niet gek om af en toe eens een check te laten uitvoeren. Waarom het handig is zo één check te laten doen leggen wij je hieronder uit, zodat ook jij weet waar je aan begint en je geen zorgen hoeft te maken.

Waarom doe je het?

Als je een goed beeld wilt krijgen van de gezondheid is het handig een gezondheidscheck uit te laten voeren. Zo kan medisch onderzoek werk verplicht zijn om aan deel te nemen, dit noemt men dan ook wel de zogenaamde medische keuring. Een medische keuring is natuurlijk niet voor niets, hieruit zal blijken hoe vitaal je eigenlijk bent en of je geestelijk in goede conditie bent. Dankzij deze keuring kun je al in een vroeg stadium problemen voor blijven of juist voorkomen. Met de gezondheidscheck kijkt men vooral naar alles wat met het werk te maken heeft. Stel je bent een agent, dan maak je natuurlijk best wel wat mee. Psychische klachten kunnen een rol gaan spelen, deze kunnen dan vroegtijdig vastgesteld worden of door de inzet van de juiste hulp voorkomen worden.

Is een medische keuring verplicht?

Voor een werknemer is het niet verplicht deel te nemen aan een medische keuring, maar een werkgever dient deze wel aan te bieden. Dit is zo geregeld in de ARBO wet, maar er zijn uitzonderingen. Er zijn namelijk beroepen waar een medische keuring absoluut verplicht is niet alleen door de werkgever, maar de werknemer zal deze moeten doorlopen. Wanneer je aan het werk wilt als militair of op de ambulance aan het werkt wilt, zul je een medische keuring moeten doorstaan. Per branche hangt het ervan af waar je precies aan moet voldoen, maar bij sommige beroepen kan een oog test een belangrijke factor zijn. Hier hebben piloten vaak mee te maken, je kan je natuurlijk zo voorstellen dat als piloot wel goed moet kunnen zien.

Hoe zit het met de uitslag van een keuring?

Voor jou is natuurlijk belangrijk wat er gebeurt met de test uitslagen. De testuitslagen worden met je doorgenomen en zo nodig doorgesproken met de arts. Je krijgt in deze uitslag dan ook te horen of je de betreffende functie zal kunnen gaan uitvoeren, deze uitslag komt ook schriftelijk bij de werkgever terecht. De werkgever krijgt overigens niet te weten zonder jouw toestemming wat de verdere medische gegevens zijn, dit kan alleen als de werkgever hier toestemming voor af gegeven heeft. Je hoeft dus als werknemer niet bang te zijn dat al jouw gegevens, zomaar op straat komen te liggen. Dat was namelijk niet het doel van de medische keuring.